Založ si blog

Výsledkov zákazov? Horory v taxíku plnia internet

O taxíkoch som na svojom blogu písal už minule a teraz by som sa k tejto téme chcel vrátiť. Máme síce leto a ľudia asi spravodajské témy až tak neriešia, no práve teraz sa rozhoduje o tom, či Slovensko pôjde cestou moderného prístupu a bude hľadať spôsoby ako by sa dali veci urobiť poriadne namiesto toho, aby sme vymýšľali prísne pravidlá, zákazy, obmedzenia a kvantum povinností, ktoré napokon aj tak nikto nebude poznať. A teda ani dodržiavať…

Máme kvalitné zákony, ktoré bojujú proti daňovým podvodníkom. Výsledok poznáme… Máme veľa pravidiel pre eurofondy. Výsledok poznáme… Máme tonu príkazov pre taxikárov. Výsledok poznáme…

Ministerstvo dopravy pripravilo zákon, ktorý ide opacnou cestu a je (povedzme si na rovinu) na slovenské pomery veľmi dobre spísaný. Hovoríme o zákone o cestnej doprave, ktorý určuje pravidlá pre podnikanie taxislužieb a taxikárskych aplikácií ako sú Uber, Taxify alebo Hopin. Je jasné, že zmenu pravidiel v tomto smere potrebujeme a rozhodne nesúvisí iba s tým, že na Slovensku kvôli terajšej legislatíve skončil Uber.

Biela nie je čierna. A nikdy nebude

Dnes sa v diskusiách pravidelne spomina aplikácia Hopin, ktorá je niektorými kladená ako vzor toho, že nič vlastne meniť netreba a súčasné pravidlá sú dostatočné. Zabudlo sa však na to, že ešte minulý rok práve Hopin ohlasoval, že „chce byť ako Uber“ a bude spolupracovať aj s vodičmi bez taxikárskych licencií alebo taxametrov.

Niet sa vlastne čo čudovať keď len obyčajný taxameter vás v kľude vyjde na 200-300 či viac eur… Ak by ste chceli nebodaj aj terminál na platenie kartou ako by sa asi v 21. storočí patrilo, už ani nehovorím o tom koľko vás toto vyjde. Možnože taxametre sú fajn biznis pre zopár firiem a je nám jasné, že oň nechcú prísť, ale vždy by sme sa mali pozerať na veci posúdením toho, čo prinesú zákazníkom a vodičom, až potom môžeme hovoriť o spoľahlivosti, bezpečnosti, férovosti, jednoduchosti a neviem čom ďalšom.

Rozhodne nechcem šíriť nejakú paniku ale rovnako aj posledné víkendové správy o „horore“ v taxíku zo Zlatých pieskov v Bratislave potvrdzujú, že bezpečnosť vám nezagarantujú ani dva milióny nových pravidiel.

Pre toto všetko, čo som vyššie opísal, som sa rozhodol podporiť hromadnú pripomienku, ktorá podporuje nový zákon a tým pádom aj fungovanie aplikácií ako Uber alebo Taxify.

Taxík v Bratislave? Na tieto riziká si dajte pozor

22.05.2018

V poslednej dobe sa veľa diskutovalo o tom či Uber porušuje zákon, prečo ho vlastne zakázali a čo sa stane po jeho stopnutí na Slovensku… Zabúda sa však na to dôležité. Prečo sa Uberu a podobným službám na Slovensku tak darilo alebo ešte aj darí? Ako dôvod vidím často tragický prístup k službám pre zákazníkov, aký tu mnohí taxikári predvádzajú už [...]

Na dovolenku bez cestovky? Čo sa mi osvedčilo najviac

21.05.2018

Blíži sa leto a spolu s ním aj klasické dovolenkové obdobie. Ak ste sa ešte nerozhodli kam sa vydáte tento rok, je najvyšší čas sa rozhodnúť. My sme sa tento rok rozhodli nevyužiť služby cestovnej kancelárie, čo nám oplatí aj po prepočítaní všetkých nákladov. Nižšie popíšem zopár dôležitých odporúčaní, ako sa nám podarilo čo najviac ušetriť. Stretávam [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7062x
Priemerná čítanosť článkov: 2354x

Autor blogu

Kategórie